Në xhamitë e Turqisë lexohet hutbe për Al-KudsinXhamitë në të gjithë Republikën e Turqisë mbajtën sot një lutje për Al-Kudsin, ndërsa imamët gjatë hutbes thanë se populli turk ka qenë gjithmonë me vëllezërit palestinezë dhe se do të jetë edhe kur është fjala për mbrojtjen e statusit të Al-Kudsit, raporton Anadolu Agency (AA).

Duke lexuar hutben e Drejtorisë së Përgjithshme të Shërbimeve Fetare, imamët turq në faljen e namazit të xhumasë cituan pjesë të Kur'anit dhe lexuan hadhithet që tregojnë rëndësinë e Al-Kudsit dhe Xhamisë Al-Aksa për muslimanët.
Plaga jonë që rrjedh gjak: Al-KudsE Premte e Bekuar për ju, të nderuar besimtarë!

Zoti ynë i Plotëfuqishëm urdhëron në ajetin e parë në suren Isra: "Pa të meta është Lartmadhëria e Atij që robin e Vet e kaloi në një pjesë të natës prej Mesxhidi Haramit (Qabes) gjer në Mesxhidi Aksa (Bejti Mukaddes), rrethinën e së cilës Ne e kemi bekuar, (ia bëmë këtë udhëtim) për t'ia treguar atij disa nga argumentet Tona. Vërtet, Ai është Gjithëdëgjuesi, Gjithëvëzhguesi".

Profeti ynë (a.s.) në një hadith thotë: "Mos i shpeshtoni udhëtimet për të vizituar xhami, me përjashtim të tri xhamive: Mesxhidi Haramit (Qabes), xhamisë sime (Mesxhidi Nebevi) dhe Xhamisë Al-Aksa".


Vëllezër dhe Motra!

Al-Kuds është mollë e syve tanë. Al-Kuds është malli ynë i pandërprerë. Al-Kuds është një qytet ku shumë profetë u përpoqën për kauzën e teuhidit. Është një qytet i shenjtë dhe i bekuar me emrin dhe rrethinat e tij. Al-Kuds është Kudsi-Sherif. Gjithashtu njihet edhe si Bajtul-al-Makdis. Shumë profetë si Ibrahimi, Jakubi, Sulejmani dhe Isai jetuan në Al-Kuds dhe në rajonin përreth, i cili ka qenë djepi i shumë civilizimeve për mijëra vjet. Mysafiri i fundit i shenjtë i Al-Kudsit u bë Mësuesi ynë Muhammad Mustafa (a.s.) me ngjarjen Isra dhe Miraxh. Për më tepër, kibla e parë e Islamit, Xhamia Al-Aksa, është në Al-Kuds.

Al-Kuds dhe Xhamia Al-Aksa janë të reja të gëzuara të Profetit tonë që ai na i besoi. Al-Kuds është një qytet i nderuar, në të cilin çdo besimtar është i lidhur ngushtë. Al-Kuds nuk është një copë toke e thjeshtë. Al-Kuds nuk është vetëm kauza e atyre që jetojnë rreth Palestinës dhe Xhamisë Al-Aksa, është një kauzë e përbashkët e të gjithë muslimanëve dhe njerëzimit.


Të dashur Vëllezër dhe Motra!

Al-Kuds gjeti paqen me pushtimin e Umarit. Muslimanët qverisnin Al-Kudsin me një rregull të drejtë për shumë vite. Ata respektuan jetën, pronën dhe besimet e secilit. Në fakt, edhe jo-muslimanët kërkuan drejtësinë e Islamit për mosmarrëveshjet që kishin mes tyre. Por Al-Kuds, Darussalam, qyteti i paqes dhe qetësisë, ka qëndruar kokëulur për një kohë të gjatë dhe e gjakosur për vite. Al-Kuds është plaga jonë që rrjedh gjak dhe dhimbja e pandërprerë sot. Al-Kuds ka vuajtur nga të gjitha llojet e sulmeve dhe ka pushuar të jetë qyteti i paqes. Armët vazhdojnë të gjuajnë në qytetin e profeteve. Njerëz të pafajshëm po vriten.


Vëllezër dhe Motra!

Ata që jetojnë rreth Al-Kudsit janë të ekspozuar ndaj praktikave çnjerëzore si shtypja, dhuna dhe izolimi. Liria e jetës së njerëzve, besimi dhe mendimi janë tentuar të kundërshtohen pa mëshirë dhe identitet e karakter të tyre, dinjiteti dhe nderi janë në shënjestër. Derisa nuk ishte kohë shumë më parë që besimtarët ishin mbajtur larg nga Xhamia Al-Aksa, sot ata po përpiqen të pushtojnë Al-Kudsin. Një mirëkuptim i pamatur që tërësisht e shpërfill njeriut, traditat e lashta dhe ligjin ndërkombëtar tani është në një përpjekje për ta bërë Al-Kudsin kryeqytet të Izraelit.

Le të dihet se përpjekjet e tilla të pamatura do ta kthenin Al-Kudsin dhe rajonin e saj në një tokë konflikti dhe rrëmuje. Këto përpjekje të papranueshme janë një goditje e madhe që merret me sens të përbashkët dhe ndërgjegje të njerëzimit. Kjo është një hap i rrezikshëm drejt shkatërrimit të paqes, rendit dhe sigurisë.


Të dashur Besimtarë!

Njerëzimi vuan shumë dhimbje për shkak të zhvillimeve negative si dhuna, shtypja, lufta dhe migrimi. Përveç të gjitha këtyre, si përpjeka kundër Al-Kudsit, larg parashikimit dhe mprehtësisë, mungesës së mëshirës dhe ndërgjegjes, kanë shqetësuar të gjithë me një sens të përbashkët. Detyra jonë kundër të gjitha këtyre është të mos pranojmë kurrë këto zhvillimeve negative. Është që kurrë të mos tolerohet ajo që është e gabuar dhe e padrejtë, kudo në botë dhe pavarësisht nga viktimat e tyre.

Është fakt se ka shumë gjëra që duhet mësuar nga të gjitha katastrofat, shtypjet dhe vuajtjet që u nënshtrohen vëllezërit dhe motrat tona, gjeografia dhe njerëzimi islam i janë nënshtruar poashtu. Ejani, le ta forcojmë vëllazërinë tonë të besnikërisë me vetëdijen e ummës sa më shpejtë që të jetë e mundur. Le të mbrojmë dinjitetin dhe të drejtat e njëri-tjetrit. Le të punojmë secili prej nesh me të gjtihë fuqinë tonë për të çliruar veten tonë nga vështirësitë, dhimbjet dhe privimet në të cilat jemi. Le t'i jetojmë besimet tona, vlerat tona dhe t'ua mësojmë ato gjeneratave të ardhshme.


Të dashur Vëllezër dhe Motra!

Kombi ynë i shenjtë nuk është copëtuar kurrë dhe nuk do t'i copëtojë lidhjet e dhembshurisë me Al-Kudsin, Xhaminë Al-Aksa dhe vëllezërit e motrat tona të shtypur palestinez gjatë gjithë historisë. Me këtë në mendjet tona, ne i hapim duart tona Zotit tonë në këtë kohë të së premtes dhe kërkojmë: 'O Allah! Le të jemi mes atyre musimanëve që ndiejnë dhimbjen e të gjithë vëllezërve dhe motrave të tyre të shtypara në botë dhe le të përdorin gjithçka që kanë për t'i ndihmuar, materialisht dhe shpirtërisht! Le të mos u afrohemi atyre që u mungon parashikimi, zgjuarsia, ndërgjegja dhe atyre që shtypin'!

O Allah! Mos lejoni ata që përpiqen të pushtojnë Al-Kudsin dhe qytetet islamike, ata që sjellin rrëmuja dhe sabotojnë paqen nën maskën e përmirësimit! Pranoni lutjet tona për hir të kësaj të Premte të Bekuar, o Allah!Përgatiti dhe përshtati: anadolu-agency

Në rregull

Kjo webfaqe përdor cookies. Duke përdorur këtë webfaqe, do të pranoni edhe vendosjen e cookies. Më shumë Info ...