Kur Feja mësohet nga Librat pa Mësues (Dijetarë)Pse i lëvizni bythët kështu, i habitun një hoxhë iu drejtua fshatarëve derisa po merrnin abdes në fshat, ...

Kështu na ka mësuar imami, ia kthyen hoxhës së pa njohur.

Si more ashtu?

Pyteni hoxhën i thanë.

Hoxha i panjohur hyri në xhami dhe e pyeti imamin e xhamisë.

Çka është kështu Imam efendi?

Ia ktheu: lexo - dhe ia ofroi librin.

Hoxha i panjohur filloi të lexojë dhe tha: o hoxhë këtu thotë, kur t'i lani duart lëvizni unazën e gishtit e jo të lëvizin bythën, ...

I hutuar Imami i thotë: a nuk shkruan këtu BYZYK (bythë)!

Jo ia kthen hoxha i panjohur. Këtu do të duhej të shkruhej JYZYK (unazë), por meqenëse libri qenka vjetërsuar shkronja (J) qenka shndërru në (B).

Në gjuhën e vjetër osmane shkronja: - ( بزوك - ب B ) - shënohej vetëm me një pikë, ndërsa shkronja: - ( يزوك - ي J ) - me dy pika. Kështu nga vjetërsia e librit, shkronja J ishte shndërru në B, ...

Hoxhallarët duhet t'i dallojnë dhe të kenë parasysh gabimet e mundshme që mund të ndodhin gjatë shkrimeve sepse Unaza bëhet Bythë, ...

Shtoj, ... kështu është kur Feja mësohet nga Librat pa iu drejtuar mësuesit.Përgatiti: Prof. Muhamed KAJOLLI

Në rregull Kjo webfaqe përdor cookies. Duke përdorur këtë webfaqe, do të pranoni edhe vendosjen e cookies. Më shumë Info ...