Arabia Saudite - a po zhvishet nga Vehabizmi?"Ne nuk do të kalojmë 30 vjet duke luftuar ide ekstremiste, ne do t'i shkatërrojmë ata".

Këto fjalë u shpallën nga Princi i Kurorës Muhammed bin Salman në fillim të një epoke të re në mbretëri, një epokë në të cilën mbretëria po e hjek mantelin vahabist që kishte veshur me vite. Princi i kurorës së mbretërisë tha se vendi i tij ishte gati për të hyrë në epokën e modernizmit dhe që nga shpallja e bin Salmanit "të hiqte mantelin e vehabizmit" Mbretëria filloi të merrte një numër të madh veprimesh për të arritur atë që Muhamedi bin Salman ka premtuar. Bin Salman tha në një intervistë me një gazetarë se vendi i tij nuk ishte me vehabizëm para vitit 1979, para se të fillonte ndryshimin në parimet e mbretërisë dhe për disa arsye u braktis ndryshimi në vitet e më hershme duke thënë, "Ne nuk ishim në të kaluarën kështu, ne duam të kthehemi në atë që ishim, Islami i moderuar, i hapur për të gjithë botën, dhe i hapur për të gjithë, jo për skllavërim".

Siç tha vetë Mbreti Salman bin Abdul Aziz gjatë fjalës së tij në një sesion të Këshillit Shura të mërkurën (13 dhjetor 2017), "Ne nuk do të lejojmë për t'u ulur me ne ata që mendojnë se drejtimi i drejtë i islamit është poshtrim". Mbreti Salman pohon se vendi i tij është në rrugën e tij për të hequr vehabizmin.


Lejimi i vozitjes së automobilit për femrat

Më 26 dhjetor 2017, mbreti Salman bin Abdulaziz Al-Saud lëshoi ​​një urdhër për të miratuar dispozitat e Rregulloreve të Trafikut dhe Rregulloreve të saj Ekzekutive, duke përfshirë dhënien e patentave për të dyja gjinitë meshkujt dhe femrat. Selman urdhëroi krijimin e një komiteti të nivelit të lartë të ministrive të "Brendshme, Financave, Punës dhe Zhvillimit Social" për të studiuar masat e nevojshme për ta zbatuar këtë urdhër.


Formimi i një komiteti anti-korrupsion

Mbreti Salman bin Abdul Aziz caktoi një komitet të lartë me fuqi të gjera për të luftuar korrupsionin më 4 nëntor 2017 nën kryesimin e princit të kurorës Muhammed bin Selman edhe me antarë kreun e autoritetit të monitorimit dhe hetimit, kreut të Autoritetit Kombëtar Kundër Korrupsionit, kreu i Byrosë së Përgjithshme të Auditimit, Prokurori i Përgjithshëm dhe Shefi i Sigurisë Shtetërore. Komiteti kreu një numër arrestimesh kundër një numri të madh princash dhe biznesmenësh të shquar në Mbretërinë Saudite, përfshirë Alwalid bin Talal, Princi Meb bin Abdullah, Princi Turki bin Abdullah dhe biznesmeni Saleh Kamel.

Urdhri Mbretëror thekson se, me përjashtim të rregulloreve, udhëzimeve, urdhrave dhe vendimeve, Komisioni do të hetojë veprat, krimet, personat dhe subjektet e përfshira në rastet e korrupsionit publik, të hetojë dhe lëshojë urdhër-arrestet dhe të parandalojë udhëtimin dhe të ndërmarrë veprimet e nevojshme me ata që janë të përfshirë në rastet e korrupsionit publik. Komanda Mbretërore shtoi se komiteti mund të përdorë këdo që sheh dhe ka të drejtë të formojë grupe hetimi, duke vënë në dukje se pas përfundimit të detyrave të tij, do të dorëzojë një raport të detajuar mbi gjetjet e tij dhe atë që ka marrë në këtë drejtim.


Ri-hapja e kinemave

Ministria e Kulturës dhe Informacionit njoftoi heqjen e ndalimit të kinemave dhe rihapjen e tyre në fillim të vitit 2018 për herë të parë në më shumë se 35 vjet. Të hënën (11 dhjetor 2017), Këshilli i Autoritetit të Përgjithshëm për Media Audiovizuale lëshoi ​​një rezolutë që lejonte licencimin e kinemave, duke përfshirë ofruesit e shërbimeve tregtare.

Filmi "Born King", që merret me udhëtimin e mbretit Faisal bin Abdul Aziz Al-Saud në Britani në vitin 1919, është një prodhim i përbashkët saudito-amerikan i cili do të lëshohet si filmi i parë në kinematë e Arabisë Saudite. Pritet të rihapen 300 shtëpi të kinemasë në Mbretërinë Saudite me më shumë se 2.000 ekrane deri në vitin 2030. Komisioni pret që sektori i filmit të ketë një ndikim ekonomik që do të rrisë madhësinë e tregut të medias dhe do të stimulojë rritjen dhe diversifikimin ekonomik duke kontribuar me më shumë se 90 miliardë rijal (24 miliardë dollarë) në prodhimin vendor.


Koncertet e grave

Mbretëria ka lejuar koncerte për herë të parë në historinë e saj, duke përfshirë koncerte për gratë. Këngëtarja libaneze Hebetu Al-Tuxhi u bë gruaja e parë që këndoi dhe vallëzojë në Mbretërinë Saudite gjatë koncerteve të saj të mbajtura më 6 dhjetor 2017 në Qendrën Kulturore Mbreti Fahd në Riad. Ajo u parapri nga një numër koncertesh nga artisti ndërkombëtar Jani, dhe Mbretëria Saudite do të mbajë dy koncerte në 28-29 dhjetor 2017 në të cilat do të këndoj këngëtari Kazem El-Saher.Autor: Zuhdi HAJZERI

Në rregull Kjo webfaqe përdor cookies. Duke përdorur këtë webfaqe, do të pranoni edhe vendosjen e cookies. Më shumë Info ...