Deklarata Zyrtare nga Princi i kurorës në lidhje me VehabizminDeklarata Zyrtare nga Princi i kurorës Mohammed bin Salman theksoi pozicionin e Mbretërisë në lidhje me Vehabizmin, si dhe qasjen e saj tolerante dhe fleksibël ndaj popullatës së saj Sunite dhe Shiite.

Në intervistën e tij me revistën amerikane "The Atlantic", ai ripohoi se ibn Abdul-Vehabi nuk është Arabia Saudite.

"Unë do të thosha se Muhamed ibn Abdul-Vehabi nuk është profet, ai nuk është engjëll. Ai ishte thjesht një dijetar si shumë dijetarë të tjerë që jetuan gjatë shtetit të parë saudit, mes shumë liderëve politikë dhe udhëheqësve ushtarakë".

"Problemi në atë kohë në Gadishullin Arabik ishte se studentët e ibn Abdul-Vehabit ishin të vetmit njerëz që dinin të lexonin dhe shkruanin dhe historia shkruhej nga këndvështrimi i tyre. Shkrimi i ibn Abdul-Vehabit është përdorur nga shumë ekstremistë për axhendat e tyre. Por unë jam i sigurt se nëse ibn Abdul-Vehabi, ibn Baz dhe të tjerët po të ishin gjallë sot, ata do të ishin ndër njerëzit e parë që do të luftonin këto ide ekstremiste dhe këto grupe terroriste. Puna është se ISIS-i nuk përdor si shembull asnjë figura të gjalla fetare saudite. Kur vdesin, ata fillojnë të përdorin fjalët e tyre dhe të shtrembërojnë pikëpamjet e tyre jashtë kontekstit".

Ai tha se Arabia Saudite ka Sunite dhe Shiite, dhe në mesin e sunitëve, ju keni katër shkolla, dhe shiitët kanë shkolla të ndryshme, dhe të gjitha ato janë të përfaqësuara në një numër të bordeve fetare.

"Sot, askush nuk mund të shtyjë një nga pikëpamjet e shkollave për ta bërë atë si të vetmen mënyrë për të parë fenë në Arabinë Saudite. Ndoshta kjo ndodhi në disa pjesë të historisë sonë për shkak të ngjarjeve që ju tregova, veçanërisht në Vitet 80, 90 dhe fillimi i viteve 2000. Por sot, siç thashë, jemi kthyer në rrugën e duhur", shtoi ai.

"Ne po kthehemi te rrënjët, te islami i pastër, për të qenë të sigurt se shpirti i Arabisë Saudite, i bazuar në Islamin, kulturën tonë, qoftë fisnore apo urbane, po i shërben kombit, i shërben popullit, i shërben rajonit. duke i shërbyer gjithë botës dhe po na çon drejt rritjes ekonomike. Dhe kjo është ajo që ndodhi në pesë vitet e fundit. Kështu që sot, nuk po them se mund ta bëjmë këtë. Ndoshta nëse do të kishim një intervistë në 2016, do të thoshit se unë Unë bëj supozime, dhe se kjo është vetëm analiza e Princit të Kurorës së Arabisë Saudite. Por ne e bëmë atë. Ju e shihni tani me sytë tuaj në Arabinë Saudite. Vetëm ejani dhe shikoni dhe shikoni videot e Arabisë Saudite gjashtë apo shtatë vjet më parë. Ne bëmë shumë, dhe ka ende disa gjëra për të bërë. Dhe ne do të punojmë për t'i realizuar ato".Përgatiti: the-atlantic

Në rregull Kjo webfaqe përdor cookies. Duke përdorur këtë webfaqe, do të pranoni edhe vendosjen e cookies. Më shumë Info ...