Prejardhja e natës së Shtrigave (Halloween)Nata e Shtrigave është një festë kristiane, por me rrënjë pagane, e cila shënohet me 31 Tetor, është një festë vjetore, por që po merrë përmasa botërore ...

Sipas historianit Nicholas Rogers, prejardhja e kësaj feste popullore vjen nga Roma, ku kremtohej për nder të hyjneshës Pomona, hyjnesha e farërave, fryteve, që ka lidhshmëri me përkujtimin e të vdekurve, ditë e cila quhej Parentalia ...

Parentalia ka lidhshmëri me festën e keltëve paganë Samhain, që në irlandishtën e vjetër do të thotë: Fundi i verës. Këtë festë të lashtë pagane e kremtonin edhe popuj tjerë të Europës si keltët, galët, britonët etj. ...

Në ndikimin e fuqisë ekonomike, politike, nga Shtetet e Bashkuara të Amerikës, kjo festë mashtrimi është përhapur, për shkaqe përfitimi, edhe në Amerikën Jugore, Afrikë, Evropë, Azi, deri në Japoni ...

Keltët e lashtë besonin se kufiri i kësaj bote dhe botës së ardhshme është mes verës dhe dimrit, të cilin e kremtonin me frikë dhe shpresë, duke ndezur zjarre, me lojra të ndryshme ... Përdornin fryte, në veçanti kunguj të gërryer, i gëdhendin me kujdes, që t'i përngjajnë fantazmave për t'i trebur shpirtërat e këqinjë ...

Për t'i trembur shpirtat e këqinjë bëhen përgatitje të mëdha me lloj-lloj veshjes, shpenzime të shumta për blerjen e maskave, nga të gjitha moshat që të jenë gati Natën e Shtrigave, me 31 Tetor ...

Sipas një hulumtimi të Agjensisë National Retail Federation në Shtetet e Bashkuara të Amerikës vetëm për Natën e Shtrigave të 31 Tetorit 2006 janë shpenzuar rreth pesë miliard dollarë ...! Këto shpenzime marramendëse po vijnë duke u shtuar nga viti në vitë ...

Për këto shpenzime të kota, që po i bënë bota, edhe ne në Kosovën e shkretë jemi dëshmitarë vetë për Natën e Shtrigave se çka po ngjetë- vjet për vjet ... Për t'u mos u mashtruar, nga shejtani i mallkuar, duhet pakëz udhëzim ... Udhëzim i cili rrugën ta ndriçon dhe të shpëton, gjendët në të madhërueshmin Kur'an ...Autor: Mexhid YVEJSIBurimet kryesore:

1. Rogers, Nicholas (2002). Samhain and the Celtic Origins of Halloween. Halloween: From Pagan Ritual to Party Night, pp.11-21. New York: Oxford University Press.

2. Hutton, Ronald (1996). Stations of the Sun: A History of the Ritual Year in Britain. Oxford: Oxford University Press.

3. Danaher, Kevin (1972). The Year in Ireland: Irish Calendar Customs, pp.190-22. Dublin: Mercier Press.

4. Skal, David J. (2002). Death Makes a Holiday: A Cultural History of Halloween, New York: Bloomsbury.

5. Simpson, Jacqueline All Saints' Day in Encyclopedia of Death and Dying, Howarth, G and Leeman, O (2001)London Routledge, p.14 Halloween is closely associated in folklore with death and the supernatural.

6. Jack Santino (ed.), Halloween and Other Festivals of Death and Life, University of Tennessee Press (1994).

Në rregull Kjo webfaqe përdor cookies. Duke përdorur këtë webfaqe, do të pranoni edhe vendosjen e cookies. Më shumë Info ...