Gruaja në sheriatin islam dhe në kanunin e Lekë DugagjinitGruaja në Sheriatin Islam

Në një kohë kur njerëzit nuk donin vajza, Pejgamberi sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem tha, se: 'vajza është një mjet me të cilin babai mund ta fiton Xhennetin, dhe se gruaja e plotëson gjysmen e fesë së burrit të saj, dhe se Xhenneti i fëmijëve është nën këmbët e nënës'.

Në një kohë kur gratë konsideroheshin të dobëta, dëshmori i parë i Islamit ishte Sumejja, një grua.

Në një kohë kur bota ishte e mbushur me racizëm, Pejgamberi sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem i tha një gruaje afrikane se ajo është: 'nëna pas nënës së tij'.

Në një kohë kur njerëzit një gruaje që ishte i martuar nuk i dhanë vlerë të caktuar, Pejgamberi sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem tha në lidhje me gruan e tij Hatixhen, se: 'ajo është një nga katër gratë më të larta që ka parë ndonjëherë bota'.

Në një kohë kur njerëzit mendonin keq për një grua të pamartuar, Pejgamberi sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem tha, se: 'Merjemja ishte një grua e përsosur'.


Gruaja në Kanunin e Lekë Dugagjinit

E drejta e vajzës.

Vajza, edhe në mos pasët prindt, ajo s'ka të drejtë me mendue per Martes të vet, e drejta asht në dorë të vllazenve a të kusherijve.

Vajza s'ka të drejtë:

a). - Me zgjedhë fatin e vet, do të shkojë per ate, per të cilin t'a fejojn.

b). - M'u perzie në shkuesi as në fejesë.

c). - As në këpucë as në petka.

Kah kanuja, vajza jet e lidhun, e veç me leje të dhandrrit qi e pat xanë e per në hjekët dorë ky, se s'mund të martohet, e s'a kanun qi të shkojë tjeterkush me e lypë, si të dijë se gjindet e pengueme.

Edhe po e muer tjeter grue dhandrri vajza e xanun prej tij jet e lidhun se e lidhun.

Po s'nigioi vajza me shkue m'at fat, qi e pat xanë, edhe me "PERDHUNI" do t'ia apin atij, qi e ka xanë me "FISHEK MË SHINË", e per n'i raftë per sy vajza tue hikun, ky e "VRET" me fishek të prindës së saj, e gjaku i vajzës shkon hupës, per arsye qi me fishek të tyne e vrau.Përgatiti dhe përshtati: Halef bin Selef

Në rregull Kjo webfaqe përdor cookies. Duke përdorur këtë webfaqe, do të pranoni edhe vendosjen e cookies. Më shumë Info ...